Een beperking is dat niet elke medewerker gerechtigd is om informatie - in wat voor vorm dan ook - toe te voegen. En die behoefte is er zo nu en dan wel. Een wiki zou dit probleem goed op kunnen lossen. Hierbij gaat het dan om interne informatie. Dat is deel één van het verhaal. Niet onbelangrijk, maar ik zou graag nog een stap verder willen gaan door een deel van de wiki ook extern beschikbaar te stellen. Ik denk hierbij dan aan het toevoegen van (genealogische) achtergrondinformatie die voor gebruikers van onze archieven en collecties interessant is.
Bron: eigen collectie
Vooral vanuit de hoek van het familieonderzoek worden geregeld dezelfde vragen gesteld, vragen als:
* wat is een dorprechter?
* welke bronnen hebben jullie voor onderzoek naar militairen?
* wat wordt er bedoeld met de uitdrukking b.b.c.?
De medewerkers op de studiezaal weten de antwoorden op deze vragen vaak moeiteloos te geven en zo niet dan kennen ze de bron waar de informatie is te vinden, namelijk de bijbel voor de stamboomonderzoeker in Friesland: Friezen gezocht. Gids voor stamboomonderzoek in Friesland, door Pieter Nieuwland (Leeuwarden 2005).
De teksten in deze gids zouden in stukjes kunnen worden geknipt en de losse stukken in een nieuwe wiki worden gezet. Het zou een mooi begin kunnen zijn voor een Friese geschiedeniswiki, voor en door onderzoekers naar familiegeschiedenis en (dorps)historie. Dat laatste maakt het juist extra waardevol. We kennen veel bezoekers met grote hoeveelheden kennis, vaak op een heel specifiek gebied. Als zij zoveel mogelijk van die kennis aan de wiki zouden willen toevoegen dan zouden we een prachtige nieuwe en steeds beter wordende informatiebron hebben. Naast de gids zou ook de al online staande beroependatabase op de website van Tresoar hierin kunnen worden opgenomen. We krijgen hiervoor onregelmatig aanvullingen toegestuurd.
Het idee is overigens niet nieuw. Binnen Tresoar is het ook al eens besproken. Hopelijk brengt 23dingen ons tot uitvoering ervan. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we het goed 'in onze doelgroep weten neer te zetten', dat het dan een succes kan worden.
En dan is het echt Ik + Jij = Wij > Wiki.
Ja, dat klopt. Maar soms heeft een plan even een extra zetje nodig om uitgevoerd te worden.
BeantwoordenVerwijderenJe zou je moeten afvragen of een wiki zoals hierboven beschreven is regionaal beperkt moet worden, of dat er beter samenwerking met anderen gezocht kan worden om er een landelijk project van te maken. Genealogisch onderzoek stopt immers meestal niet bij de provinciegrens! En jawel: het wiel is al uitgevonden: http://genwiki.nl/. Deze wiki is ingedeeld in provincies, waarbij het Friese gedeelte wordt beheerd door Anton Musquetier. Daarnaast bestaat er ook nog een Genealogie-wiki (http://www.genealogiewiki.nl) waar vanuit dezelfde gedachte geprobeerd wordt informatie aan de genealogen te bieden, die het publiek zelf ook verder kan aanvullen. Ik heb de indruk dat die wiki nog niet zo goed werkt: de laatste aanpassing is al van 4 september. Ook lijkt het dat er nog niet veel pagina's in zitten.
BeantwoordenVerwijderenhttp://genwiki.nl/, is wel erg persoonlijk gekleurd. Op mijn blog had ik ook het idee gelanceerd van een wiki, waar archieven kennis kunnen uitwisselen. Hierbij zit ik bijv. ook te denken aan handleidingen voor systemen die we gebruiken. Maar Otto's idee van een soort van "Piet's wiki", is ook het uitzoeken waard dunkt mij.
BeantwoordenVerwijderenEen wiki ter vervanging van het intranet kan in principe wel. Het Nationaal Archief heeft dat bijvoorbeeld gedaan en werkt met MediaWiki software (opensource). Jouw wens om een deel daarvan open te zetten is wel interessant. Dan zou er IN de wiki een soort van digitaal vragenschriftje moeten zijn.
BeantwoordenVerwijderenWederom bij het NA bestaat er een "schrift" waarin allerlei vragen zijn opgenomen, en waar medewerkers mee bezig zijn geweest, maar die nimmer de openbaarheid hebben gevonden. Maar wel reuze boeiend voor iedereen.