vrijdag 17 december 2010

Twee dagen oorlog

Na woensdag in Harlingen was de Tweede Wereldoorlog gisteren in Tresoar aan de beurt. Esther Captain en Kees Ribbens, beiden als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam, leidden er de discussie over de toekomst van oorlogsmusea in Nederland. In drie verschillende regiobijeenkomsten proberen ze zicht te krijgen op de mogelijkheden en wensen voor dit type musea. Leeuwarden was het eerst aan de beurt. Aanwezig waren vertegenwoordigers van het Verzetsmuseum Friesland, het Kazemattenmuseum, het Museum Canadian Allied Forces in Groningen, Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog, het Museum '40-'45 Harkstede en de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en ik mocht namens Tresoar aanwezig zijn.
De discussie werd gevoerd aan de hand van een tiental prikkelende stellingen zoals:
* Doordat iedereen het accent legt op persoonlijke verhalen over de oorlog verdwijnt de gemeenschappelijke historische kennis over het conflict;
* De oorlogsmusea en herinneringscentra in Nederland onderscheiden zich voldoende van elkaar;
* Er is teveel oorlogserfgoed om de geschiedenis van WO2 adequaat te presenteren;
* Oorlogsmusea en herinneringscentra zijn goed op de hoogte van de verwachtingen van bezoekers;
* Digitale toepassingen zijn onontkoombaar, maar niet per definitie wenselijk.

Bij die laatste twee stellingen komen we in de buurt van 23dingen. En dan blijken meteen de grote verschillen tussen instellingen als het Verzetsmuseum Friesland als onderdeel van het Fries Museum en een particulier initiatief als het oorlogsmuseum in Harkstede. Zo moet dit laatstgenoemde museum het op dit moment nog steeds stellen zonder website.


Stilleven in het Museum '40-'45 Harkstede

Over het algemeen wordt geconcludeerd dat de nieuwe digitale toepassingen een goede mogelijkheid bieden om je presentatie te vernieuwen. Want dat staat wel vast, als museum moet je de opstelling en presentatie regelmatig veranderen om het publiek steeds weer opnieuw binnen te krijgen.
De discussies, conclusies en aanbevelingen zullen, nadat ook de twee andere regiobijeenkomsten zijn gehouden, in de loop van volgend jaar worden gepresenteerd.

Kunnen we als Tresoar hier ook iets mee? Tresoar is geen oorlogsmuseum, maar bewaart wel veel museumwaardig materiaal. Dat materiaal is voor een deel ook al gedigitaliseerd maar staat op verschillende plekken op onze website, meestal 'ver' uit elkaar.
Een paar voorbeelden:
* Catalogus Verzetsmuseum (onder Bibliotheek)
* De Leeuwarder Courant in WOII (bij Tresoarlinks)
* Digitale tentoonstelling Der Dames Verzet over o.a. Esmée van Eeghen (onder Schatkamer)

De wens om die WO2-informatie overzichtelijker en prominenter aan te bieden is al eerder geuit. Deze discussie heeft de noodzaak ervan weer eens benadrukt. De vernieuwing van de website volgend jaar is de ideale gelegenheid om daar vorm aan te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten