Omdat het woord in het Engels werd gegeven heb ik eerst gezocht in het woordenboek Engels-Nederlands van K. ten Bruggencate (1974), waarin de volgende verklaring wordt gegeven: 'gave om prettige ontdekkingen te doen'. 'Gave' is een gaaf woord, waarvan de betekenis twee dingen suggereert. Ten eerste dat je het (= serendipiteit) kunt hebben, ten tweede dat de één het meer heeft dan de ander.
In het driedelige Groot woordenboek van de Nederlandse taal van Van Dale staat bij serendipiteit: 'gave om door toevalligheden en intelligentie iets te ontdekken waar men niet naar op zoek was.' Intelligentie speelt dus ook een rol. Dat blijkt ook wel uit sommige uitvindingen die zijn gedaan, en waarbij het toeval een grote rol speelde. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de uitvinding van penicilline. Op Wikipedia staat daarover: 'Terwijl [Alexander] Fleming zijn laboratorium opruimde, viel hem op dat een schimmel zich gevestigd had op een kweekplaat met kolonies stafvlokokkenbacteriën en dat rondom die schimmel een zone lag waarin de bacteriën niet groeiden. Later analyseerde hij de door de schimmel uitgescheiden stof en dit bleek penicilline te zijn. Deze waarneming was voor Fleming waarschijnlijk al door tientallen anderen gedaan; maar Fleming was wel de eerste die erbij stilstond.'
Dezelfde bron noemt o.a. het theezakje, Viagra en vloeipapier als andere toevallige uitvindingen.
De oorsprong van het woord ligt in de Engelse taal. In de 18de eeuw gebruikte Horace Walpole het in een brief waarin hij vertelde over een verhaal over 'de drie prinsen van Serendip', die toevallige ontdekkingen deden (Serendip is de oude benaming voor Sri Lanka). Inmiddels wordt of is het woord gebruikt in website-adressen (o.a. www.serendipiteit.com), als naam voor een reisorganisatie en als titel voor een film.
Bron: www.cinemagia.ro
En toen las ik in de VPRO-gids van vorige week een interview met Aleks (Aleksandra) Krotoski. De Amerikaanse wetenschapper presenteert een programma voor de BBC over het Internet en de gevolgen daarvan voor de mens. Boven het artikel stond als citaat : '(...) We verliezen het gevoel van serendipiteit, van gelukkig toeval'. Om haar verhaal naar Tresoar te vertalen, de bezoeker die vroeger dagenlang achter een filmreader zat om bv. de Leeuwarder Courant op een bepaald onderwerp door te nemen, vond geregeld berichten waar hij niet naar op zoek was, maar die hem wel (blij) verrasten. Met de digitale LC word je direct naar de artikelen geleid waar het opgegeven zoekwoord in voorkomt. De kans om verrast te worden is daarmee een stuk kleiner geworden. Neffens my is dat ook wel zo, maar aan de andere kant ...., door social bookmarking kun je óók worden verrast. Zie hiervoor mijn vorige blogbericht.
Wat zou Tresoar met serendipiteit kunnen? In een toekomst waarin de broekriem waarschijnlijk aangehaald zal moeten worden zou een gave om prettige dingen te ontdekken extra welkom kunnen zijn. Meer concreet denk ik eerst aan onze bezoeker die toch wel eens een (geluks)gevoel van serendipiteit moet hebben (gehad). En ik denk dan aan Proefballonnetje 1 van Pi. Wellicht is hier iets te combineren?
Ik sluit af met met een opmerking door de Nederlandse onderzoeker P. van Andel. Hij heeft serendipiteit ooit omschreven als het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid. Van Andel kan het weten, want hij is serendipitoloog.
Ik kreeg vandaag een Google-alert-melding via de mail waarin jouw blog stond!
BeantwoordenVerwijderenWat wil je ook, met zo'n briljant stukje. Mooi gedaan Otto!
BeantwoordenVerwijderenOver een soort van serendipiteit gesproken. Ik verzamel leesbare captchas van Blogger; die verificatiecode als je een reactie plaatst. Ik heb daarvoor een Flickr pool opgericht. Tja...
Bedankt voor je compliment.
BeantwoordenVerwijderenJouw verzameling is inderdaad een mooi voorbeeld van serendipiteit. Ik had nog nooit van het begrip captcha gehoord en lees op Wikipedia dat het een afkorting is van 'completely automated public Turing-test to tell computers and humans apart'. Weer wat geleerd.
Ik zal er in het vervolg ook op letten. Kan ik eventuele vondsten aan je toesturen?
Als je een Flickr account hebt kun je ze gewoon in je eigen account uploaden en ze daarna toevoegen aan mijn Group. Dan komen ze zichtbaar.
BeantwoordenVerwijderenIk zocht op google op Tresoar + blog, want ik was benieuwd wat dat oplevert. Ik vond als 7e van boven jouw blog. De titel: Tresoar met boerenmeid in hooiberg. Grappig!
BeantwoordenVerwijderen