vrijdag 7 januari 2011

Mobiel internetten

Dit is eigenlijk een vreemde eend in de bijt der 23dingen, immers dit is niet een toepassing als RSS, Twitter of YouTube, het gaat hier om de mate van bereikbaarheid van het medium Internet. Een vreemde eend dus, maar tegelijkertijd het ding waar alles om draait. Altijd en overal de wereld binnen handbereik hebben is werkelijkheid geworden. We zouden heel blij moeten zijn, immers door deze ontwikkeling kunnen we alle dingen die we tot nu toe hebben geleerd 24/7 toepassen. Maar Alice de Jong geeft in InformatieProfessional goed weer dat dit voor het bibliotheekwezen allesbehalve een geruststellende ontwikkeling is, eerder angstwekkend. Wat is nog het belang van een bibliotheek als je vrijwel alle informatie in je jas- of broekzak tot je beschikking hebt? Ik ben benieuwd naar de antwoorden die het komende decennium op deze vraag zullen worden gegeven.

Ik heb zelf geen smartphone en zal er op korte termijn ook niet één aanschaffen. De fabrikanten die steeds kleinere schermen maken houden geen rekening met mijn ogen die steeds slechter worden. Maar er zal vast een tijd komen dat je niet meer een 'gewoon' mobieltje kunt kopen, dat alleen kan bellen en sms-en. Dan zal ik er ook aan moeten geloven, maar misschien is de smartphone die je uit kunt vouwen tot A5- of A4-formaat dan inmiddels realiteit geworden.

Degenen die niet over een dergelijk apparaat beschikken kunnen op de volgende website toch ervaren hoe het is om op een smartphone websites op te roepen en te doorzoeken: http://www.opera.com/mobile/demo/ (tip op de algemene website 23dingen).
Ik heb het zelf geprobeerd met de website van Tresoar. In de bibliotheekcatalogus gezocht naar de boektitel Laarzen op de Lange Pijp van Ype Schaaf. Dat viel niet mee. Als je de titel hebt ingevuld zie je niet waar je op 'zoek' kunt klikken. Het vinden van de boektitel valt vervolgens ook niet mee. Kortom, deze ervaring heeft me niet op andere gedachten gebracht.

Toch zit de waarde van dit ding ´m vooral in het stimuleren tot nadenken over het wezen en het belang van Tresoar in en voor de maatschappij.
Wat dat betreft wil ik eindigen met een lijfelijke ontmoeting in Tresoar afgelopen woensdag. Terwijl ik achter de uitleenbalie stond kwam er een bezoeker met de vraag of hij ook het telefoonnummer kon krijgen van een andere bezoeker. Het is afspraak dat we geen adresgegevens en/of telefoonnummers van bezoekers aan anderen geven. Dat gaven we de bezoeker dan ook als reactie. Nu gaf hij aan waarom hij het nummer graag wilde hebben. Hij miste een bezoeker - altijd als hij er was was de nu afwezige er ook en hadden ze contact. Hij had die ander voor het laatst kort voor de kerstdagen nog gezien. Nu die ander er niet was maakte hij zich ongerust. Is dit nu van groot belang? Nee, de beleidsmakers zullen hier warm noch koud van worden, maar ik hoop dat Tresoar in ieder geval ook nog lang een ontmoetingsplaats zal blijven.

3 opmerkingen:

  1. Otto, probeer eens worldcat mobile (op een smartphone). werkt prima, en je kunt aanvragen, reserveren etc.

    En wat het laatste betreft, ik denk dat wijzelf heel duidelijk moeten maken dat instituten zoals de onze niet alleen informatie-verschaffers zijn maar bovenal ruimte bieden aan mensen om elkaar te ontmoeten en te spreken, waar iedereen kan zijn uit vrije wil, wij leveren publieke ruimte waar mensen uit zichzelf naar toe willen gaan.

    In deze publieke ruimte vind uitwisseling plaats op allerlei vlakken - ook het contact zoals je beschrijft-, treffen mensen verbondenheid aan, worden mensen in een positieve sfeer met andere meningen en opvattingen geconfronteerd, bij de koffie in de kantine, bij lezingen en discussies en workshops en literaire wandelingen. Persoonlijk zie ik de toekomst niet zo somber in zolang Tresoar -zoals je hoopt- nog lang een (publieke) ontmoetingsplaats zal blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal Otto, die slotanekdote vond ik zelfs bijna ontroerend!
    Die opera demo is leuk. En hier kun je de test doen voor iPhone, met de iphonetester.com. Overigens is de werkelijkheid anders. Kijk maar naar deze screenshot.
    Je zoekvoorbeeld toont wel aan, dat als je een website hebt, je die ook geschikt moet maken voor mobiele gebruikers. En daar komen er echt steeds meer van! Klusje voor Andrys?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor jullie reacties. Worldcat mobile heb ik geprobeerd, zowel op de Opera Mini Simulator als op iPhonetester en dat ziet er inderdaad een stuk beter uit, totdat je uiteindelijk weer op de website van Tresoar komt. Daar is voor ons dus inderdaad werk aan de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen